Астана қаласы әкімдігінің № 34 «Ақ бидай» балабақшасы» мемлекеттік коммуналдық қазыналық кәсіпорны

Қабылдау телефоны:

8 (71 72) 35 76 34

Бракераж комиссиясы туралы ереже

 


2025 жылғы 23 қаңтарда біздің балабақшада жоспарға сәйкес бракераж комиссиясының жұмысы өткізілді.

Бракераж комиссиясының міндеттеріне мыналар кіреді: тағамдардың дайындалу сапасын бақылау; жеткізілетін азық-түлік өнімдерінің сапасын тексеру; балабақшада тамақ дайындау және тарату кезінде санитарлық-гигиеналық талаптардың сақталуын қадағалау.
Бракераж комиссиясы ас блогын, азық-түлік өнімдерінің тауарлық көршілестігін, дайын өнімнің таратылуын, тағам нормаларын тексеріп, әртүрлі жас топтарында тамақ қабылдау барысын бақылады.

 


Мектеп жасына дейінгі балалардың ұтымды тамақтануы:

  • Мектеп жасына дейінгі балалардың физикалық және жүйке-психикалық дамуының үйлесімді өсуінің қажетті шарттарының бірі;
  • Инфекцияларға және сыртқы ортаның басқа да қолайсыз факторларына төзімділік.
  • Тамақтанудың негізгі нормаларын орындау:
  • Маңызды тағамдық компоненттердің калориялық құрамдас бөліктерінің жеткілікті мөлшерде қамтамасыз етілуі;
  • Тамақтанудың максималды әртүрлілігі қолданылады;
  • Өнімдердің технологиялық және аспаздық өңдеу жүргізіледі;
  • Тағам, әрқашан жақсы дәмге ие.

Рационалды тамақтану шарттары:

  • Балалардың физиологиялық қажеттіліктерін қамтамасыз ететін өнімдерді дұрыс таңдау;
  • Қатаң тамақтану тәртібі, ол кем дегенде 4 рет тамақтанудан кем болмауы керек;
  • Жеке тамақтану арасындағы аралықтардың ұзақтығы 3,5-4 сағаттан аспауы керек.

Ауыз су ішу режимін ұйымдастыру:

  • Ауыз су режимі СанПиН талаптарына сәйкес жүргізіледі;
  • Ауыз су балабақшада болған барлық уақытта тәрбиеленушілерге қол жетімді;
  • Баланың суды тұтыну мөлшері баланың жыл мезгіліне және қозғалыс белсенділігіне байланысты.

Дұрыс тамақтануды насихаттау бойынша жұмысты ұйымдастыру:

  • Оңтайлы тамақтану режимі сақталады;
  • Балаларда тамақтану мәдениеті дағдыларын қалыптастыру бойынша жұмыс жүргізілуде;
  • «Тамақтандыруды ұйымдастыру» тақырыбында Ашық есік күндері өткізіледі;
  • Дұрыс тамақтану мәселелері бойынша ақпараттық Стендтерді ресімдеу жоспарлануда.